MTO-Dagen 2024

ATT UTREDA ÄR ATT LÄRA

MTO-Dagen är MTO Säkerhets egna initiativ och ett koncept som vi bygger vidare på varje år med fokus på att inspirera så många som möjligt att börja arbeta utifrån ett MTO-perspektiv.

Vad är MTO-Dagen?

Vi tror på att förändring börjar med förståelse och lärande. MTO-Dagen är vårt sätt att dela med oss av våra erfarenheter och kompetenser för att stärka och utveckla Sveriges arbetsplatser. Målet är att skapa en möjlighet att fördjupa sig i Människa - Teknik - Organisation (MTO) och utforska vägen till säkrare och mer effektiva verksamheter.

Årets tema

I år gör vi det genom att rikta uppmärksamhet på hur vi kan skapa lärande organisationer genom att utreda olyckor och händelser, stora som små. Under årets tema, "Att utreda är att lära", bjuder vi in till ett lunchwebbinarium fyllt av insikter, inspiration och konkreta verktyg för att utveckla och förbättra säkerhetsarbetet. Vår förhoppning är att fler ska få upp ögonen, vilja lära sig mer och ta hem verktygen till sina egna verksamheter. 

Läs mer och anmäl dig till lunchwebbinariet ⇾

Temat "Att utreda är att lära" valdes redan i mitten av 2023 och baseras på en enkät vi genomförde med deltagare från förra årets MTO-Dag. Varken vi eller ni kunde förutspå vilket fruktansvärt år det skulle komma att bli.

Enligt statistik från Arbetsmiljöverket miste 65 människor livet på svenska arbetsplatser under 2023, den högsta siffran sedan 2011. För att kunna lösa det här samhällsproblemet måste vi dels utreda de här händelserna men också se över säkerhetsstyrning, fokusera på säkerhetskultur och rutiner samt arbeta proaktivt för att förhindra olyckor med till exempel riskanalyser.

Enligt statistik från Arbetsmiljöverket miste 65 människor livet på svenska arbetsplatser under 2023

På årets MTO-Dag kommer vi dela med oss av vår erfarenhet från att ha utrett arbetsplatsolyckor de senaste 30 åren genom att titta på varför olyckor sker och hur man skapar lärande organisationer. Men det som är mest kritiskt just nu är det proaktiva arbetet. Vilka verktyg finns att tillgå, hur fångas risker innan olyckor sker och hur ska de hanteras när de väl upptäcks. Till sist kommer vi ge en inblick i hur vi utreder olyckor rent praktiskt med vår metodik utifrån ett MTO-perspektiv.


 

Se inspelningen av MTO-Dagens lunchwebbinarium 2024 ​​


ATT UTREDA ÄR ATT LÄRA

Grundstötningen av Costa Concordia

För att synliggöra hur viktigt det är att utreda, lära och sätta in rätt åtgärder efter en olycka har vi tittat på ett konkret exempel i form av grundstötningen av Costa Concordia. Lena Kecklund, VD på MTO Säkerhet, går igenom händelseförloppet och berättar vad som egentligen skedde och vilka bakomliggande orsaker som tillsammans bidrog till olyckan. Hela tiden med MTO-perspektivet i fokus.

Säkerhetsarbete inom järnväg och industri

Lyssna även till våra kollegor och MTO-experter som nedan berättar om järnvägs- och industribranschen arbetar med att förebygga, utreda och lära av olyckor. Två säkerhetskritiska branscher med olika krav på sig men som samtidigt har mycket gemensamt.

Lena Kecklund om grundstötningen av Costa Concordia

Lena Kecklund jobbar som MTO-expert på MTO Säkerhet och har mer än 30 års erfarenhet av att genomföra olycksutredningar där hon använt MTO-perspektivet.

Se Lena berätta om olyckan med fartyget Costa Concordia som skedde 13 januari 2012. Få inblick i vad som hände när fartyget Costa Concordia gick på grund utanför Isola del Giglio som ligger i Tyrrenska havet, de bakomliggande MTO-orsakerna och vad som händer när samspelet mellan Människa, teknik och organisation (MTO) inte fungerar.

Stäng

Lars Pettersson berättar om olyckor i järnvägsdomänen

Lars Pettersson är MTO-expert på MTO Säkerhet och jobbar främst inom järnvägsområdet. 

Se Lars berätta om hur ett proaktivt säkerhetsarbete och lärande inom järnvägen fungerar. Han tar upp varför olyckor sker inom järnvägsdomänen, varför samspelet människa, teknik och organisation är viktigt att tillämpa i förebyggandet av olyckor inom branschen och vilka metoder som används för att utreda olyckor.

Lars betonar hur viktigt det är att analysera och identifiera potentiella risker och felkällor för att kunna utforma säkra och effektiva system och rutiner som minimerar risker.

Han tar även upp metoder för att förebygga olyckor, såsom Hierarkisk uppgiftsanalys, felträdsanalys och analysmetoden HEART (Human error assessment and reduction technique).

Metoden HEART används för att bedöma sannolikheten för mänskliga fel. Felträd är en del av metoden HEART och används för att identifiera och analysera potentiella felkällor inom ett system. Hierarkisk uppgiftsanalys används för att bättre förstå felträden genom att bryta ned komplexa system för att enklare kunna analysera systemets alla delar.

Stäng

Maria Forsell berättar om säkerhetsarbetet i industrin

Maria Forsell, MTO-expert på MTO Säkerhet berättar om hur industribranschen arbetar för att utreda, förebygga och lära av olyckor.

Maria har en gedigen bakgrund från industribranschen där hon bland annat arbetat som miljö- och arbetsmiljöchef i flera stora industriverksamheter, framförallt i norra Sverige.

I klippet delar hon med sig av sina erfarenheter och pratar om hur ett proaktivt säkerhetsarbete med riskanalyser kan förhindra olyckor innan de uppstår men också vikten av att ta det vidare och åtgärda eventuella risker som framkommer. Hon berättar om lärande organisationer och hur industribranschen delar erfarenheter med varandra. Vi får även en inblick i hur MTO-perspektivet appliceras på utredningar.

Maria kommer moderera lunchwebbinariumet på MTO-Dagen där vi kommer gå in mer på djupet på detta aktuella ämne.

Stäng

 


MTO-Dagens huvudnummer är lunchwebbinariet där vi får träffa tre MTO-experter som kommer dela med sig av sina erfarenheter från att arbeta med utredningar av arbetsplatsolyckor, proaktivt säkerhetsarbete och hur man skapar en lärande organisation för att förhindra och minimera konsekvenser av framtida olyckor och händelser. Vi kommer även få en inblick i hur en MTO-utredning går till. Från datainsamling i form av intervjuer och dokumentgranskning, vidare till att skapa en överblick av händelsekedjan, orsaker, barriärer och avvikelser för att slutligen komma fram till rekommendationer och åtgärder.