MTO-Dagarna 2023

2023-02-16

Välkommen till MTO-Dagarna 2023!

MTO-Dagarna är tillbaka! Förra året lanserade vi MTO-Dagarna för att uppmärksamma MTO-perspektivet och visa vilket viktigt verktyg det är för ett framgångsrikt säkerhetsarbete. Målet är att fler ska få upp ögonen , vilja lära sig mer och ta hem verktygen till sin egna verksamhet för att utveckla och förbättra  säkerhetsarbetet.

Vi på MTO Säkerhet är på en mission att göra Sveriges arbetsplatser säkrare och effektivare med hjälp av våra erfarenheter, expertkunskaper och kompetenser. Vi arbetar dagligen både nationellt och internationellt med att utveckla säkrare och effektivare verksamheter och vill under den här veckan dela med oss lite extra till just dig och din verksamhet. Tillsammans kan vi skapa säkra och hållbara verksamheter!

Verktygslådan: Säkerhetskultur och säkerhetsledarskap

För att bedriva en säker verksamhet behöver vissa verktyg finnas på plats och det är två av dessa som årets MTO-Dagar kommer handla om nämligen säkerhetskultur och säkerhetsledarskap. Två områden som går hand i hand där framförallt människan och organisationen har en viktig roll.

Nu vill vi be dig som läser att ta en stund och reflektera över din egna verksamhet och situation. Hur ser säkerhetskulturen ut på din arbetsplats och har ledarskapet rätt förutsättningar för att föregå med gott exempel och agera på ett säkert sätt? Men innan vi gör det behöver vi reda ut begreppen, vad är egentligen säkerhetskultur och säkerhetsledarskap?

Säkerhetskultur och säkerhetsledarskap går hand i hand

Säkerhetskultur är de gemensamma värderingar på en arbetsplats som påverkar sättet vi förhåller oss till risk och säkerhet. Kulturen överförs inom organisationen och  i interaktionen mellan medarbetare och chefer, varje dag året runt. I en framgångsrik verksamhet med god säkerhetskultur hjälps alla åt att bidra till ett säkert arbete och ser det som en självklarhet. Det är viktigt att ledningen prioriterar säkerhetsfrågor och kommunicerar säkerhet på alla nivåer för att förankra säkerhetskulturen i hela verksamheten, och det i sig är nyckeln inom det vi kallar säkerhetsledarskap.

Säkerhetskultur är de gemensamma värderingar på en arbetsplats som påverkar sättet vi förhåller oss till risk och säkerhet.

På MTO Säkerhet pratar vi ofta om säkerhetsledarskap och det är i allra högsta grad viktigt för en god säkerhetskultur. Att föregå med gott exempel, kommunicera och tydligt prioritera säkerheten som chef har stor betydelse för hur medarbetarna ser på säkerhet och risk. En annan avgörande sak är att ledningen måste skapa ett öppet klimat där exempelvis rapportering av riskobservationer och oönskade händelser ses som en självklarhet. Att bestraffa människor när en oönskad händelse uppstår eller vid produktionsstopp är ett tecken på en negativ säkerhetskultur. 

Vi har förberett en reflektionsövning som du hittar här nedanför. Ta några minuter och fundera över frågorna utifrån ditt eget perspektiv.

Reflektionsövning | Säkerhetsledarskap

För att få en indikation på hur säkerhetsledarskapet ser ut på din arbetsplats har vi tagit fram ett antal reflektionsfrågor Du är kanske själv ledare i en säkerhetskritisk verksamhet och vill reflektera över ditt ledarskap och din verktygslåda?

  • Hur ser säkerhetsledarskapet ut i högsta ledningen i er verksamhet?
  • Hur speglar det ditt ledarskap i din roll?
  • Vilka verktyg och förmågor besitter du som stärker ditt säkerhetsledarskap?
  • Vilka verktyg och kompetenser saknar du?
  • Hur kommuniceras säkerhet i din verksamhet?
Stäng

Faktorer som främjar en god säkerhetskultur

För att skapa och bibehålla en god säkerhetskultur krävs det tydliga riktlinjer, regler och rutiner som alla kan följa och förutsättningar nog för att kunna göra detta på ett effektivt sätt. För att de ska förankras i verksamheten krävs också kompetens och förståelse, en bra kommunikation och tillgång till information. Ledningen har ett stort ansvar för att säkerheten kommuniceras och prioriteras. Likväl är det viktigt att medarbetare kommunicerar säkerhet gentemot varandra och förstår sin egna roll i sammanhanget. Det finns en tendens att bortse ifrån säkerhetshöjande regler när man inte förstår dem eller inte har förutsättningar att följa dem. Därför är det viktigt att de förmedlas på rätt sätt samtidigt som alla måste veta och förstå varför de finns.

Det är även viktigt att skapa rätt förutsättningar för att kunna arbeta säkert. Arbetsgivaren måste till exempel se till att det finns tillräckligt med tid att utföra arbetet på ett säkert sätt. Likaså tillhandahålla rätt säkerhetsutrustning och säkerställa att den används på rätt sätt genom att utbilda sina medarbetare, ge dem tid för att öva samt tillgodose forum för information och dialog.

I en bra säkerhetskultur arbetar alla tillsammans mot samma mål. Människorna som utför arbetet är motiverade att göra det på ett säkert sätt för att organisationen har skapat rätt förutsättningar genom att tillhandahålla säkra och tydliga direktiv och rätt tekniska hjälpmedel. I en god säkerhetskultur krävs det även ett samspel mellan människan, tekniken och organisationen (MTO) som genererar en god rapporteringskultur, heltäckande utredningar och en gemensam riskmedvetenhet.

Faktorer som hindrar en god säkerhetskultur

I en bristfällig säkerhetskultur har medarbetarna inte tillräcklig respekt för, eller kunskaper om, säkerhetsrutiner för att förhindra olyckor. Det saknas forum för kommunikation av säkerhetsinformation och det saknas ett tydligt säkerhetsledarskap i verksamheten. Det är inte ovanligt att personalen känner sig pressade att tumma på säkerhetshöjande regler och rutiner för att möta deadlines och produktionsmål.

En annan faktor som visar på en negativ säkerhetskultur är när organisationen reagerar reaktivt på olyckor. Det vill säga att man agerar först när något hänt i stället för att proaktivt arbeta för att förhindra det som kan leda till olyckor.

En säkerhetskultur kräver ständigt arbete och förbättring. Ett arbete som aldrig blir färdigt utan pågår konstant för att upprätthålla och utveckla kulturen. Det handlar om att arbeta proaktivt, att aldrig sluta utvecklas och hela tiden kommunicera säkerhet och agera föredömligt.

Vi har förberett en reflektionsövning som du hittar här nedanför.

Reflektionsövning | Säkerhetskultur

Det är givetvis svårt att mäta säkerhetskultur på en skala. Det går dock att beskriva och kategorisera den, exempelvis i en mognadstrappa. För att få en idé om vart på mognadstrappan ens verksamheten befinner sig kan man använda sig av vårat enkätverktyg. Det ger inget definitivt svar, men är en första indikation på var i utvecklingsarbetet verksamheten befinner sig. För att få en djupare bild av säkerhetskulturen krävs en kartläggning innehållande mer resurser i form av intervjuer med medarbetare och ledning på alla nivåer, observationer samt granskning av protokoll och ledningssystem. Detta arbete bör ske av oberoende experter för att säkerställa både tillförlitlighet och objektivitet.

Som start för en första reflektion uppmanar vi dig att göra testet för säkerhetskultur. Resultatet  placerar er säkerhetskultur på en mognadstrappa vilket ger en god grund för en första diskussion kring nuläget och vilka utvecklingsområden som finns.

Tipsa gärna dina kollegor och jämför resultat, får ni olika resultat?

Gör testet här ⇾

Stäng

Vad händer resten av veckan?

Imorgon tisdag kommer vi att djupdyka lite mer i säkerhetskultur där du bland annat kommer att få ta del av våra och andras verktyg, tips och tricks för dig i din roll och din verksamhet. På onsdag fortsätter vi djupdykningen men kommer då att fokusera på säkerhetsledarskap.

Tisdag - Fokus på Säkerhetskultur ⇾ Onsdag - Fokus på Säkerhetsledarskap ⇾