Årssummering av 2020 och framåtblick mot ljusare tider

2022-09-20

Nu är jul- och nyårshelgen 2020 snart här med möjlighet till ledighet och avkoppling för många. 

Vi lägger alla bakom oss ett omtumlande år då vi fått ompröva vårt sätt att vara både i arbetet och privat. Flera branscher och framförallt hälso- och sjukvården har upplevt sin tuffaste tid någonsin och vi är alla tacksamma för alla de insatser som gjorts och fortfarande görs. I den här årssummeringen vill jag både betona att vi alla fått göra stora förändringar och även beklaga att många har drabbats av sjukdom, dödsfall och förluster.

Men trots ett på många sätt utmanande och dystert år vill jag också dela med mig av den utvecklingen som fötts, betona vikten av fortsatt innovation och samarbete och slutligen även dela med mig av några tips för återhämtning.

Året har utan tvekan inneburit stora påfrestningar men också banat väg för och drivit utveckling och förändring. MTO-perspektivet har aldrig tidigare varit så aktuellt då nya digitala verktyg, verksamheter, ledarskap och arbetssätt har utvecklats snabbt och vi har fått anpassa oss till att arbeta på nya sätt och utifrån nya förutsättningar. MTO Säkerhets medarbetare och kunder har tillsammans genomfört denna omställning på ett mycket bra sätt och vi har både lyckats genomföra våra uppdrag i den digitala miljön och anpassat våra produkter vilket jag som VD är väldigt stolt över.  

Digitaliseringens- och innovationens drivkraft

MTO Säkerhet har under året lanserat flera digitala utbildningar och genomfört digitala utbildningar inom bland annat olycks- och händelseutredning. Genom vår utbildningsplattform MTO Academy har vi använt digitala verktyg för att skapa utbildningar som fått mycket gott betyg! Kreativa kursledare och motiverad och engagerade kursdeltagare har skapat miljöer och dynamik för god kunskapsutveckling. Vi kommer under år 2021 att fortsätta denna utveckling. Här kan ni läsa mer om de digitala utbildningar som vi genomför nästa år.

Digitala miljöer för utbildning och utvärdering ger fantastiska möjligheter. Det visar inte minst den virtuella (VR) utbildnings- och utvärderingsmiljö som MTO Säkerhet har utvecklat för att i kontrollrum och ledningscentraler kunna genomföra utbildningar och användbarhetstester på distans. Verktyget är efterfrågat inom många områden och har flera fördelar:

  • Att kunna utbilda i miljöer som det inte går att få fysisk tillgång till t ex vid distansarbete i Coronasituationen
  • Lärare och elever kan befinna sig på olika geografiska platser
  • Utbildning på nya system kan ges i rätt tid – eftersom utbildning kan ges på distans och enklare kan planeras in när det passar användaren
  • Användaren kan enklare inkluderas i designprocessen
  • Mer tillförlitliga och ändamålsenliga miljöer kan utformas

Risk- och kontinuitetshantering under pandemin

Risk- och kontinuitetshantering är kritiska verktyg för att bibehålla och fortsätta alla komponenter som tillsammans utgör vårt samhälle – inte minst för våra kunder som alla arbetar inom säkerhetskritiska branscher. Med hjälp av riskanalyser kan man peka på åtgärder för att förhindra olyckor, skador och störningar inom både industri, bygg och transportsektorn. Det är även ett viktigt verktyg för att förhindra smittspridning och att skapa miljöer, beteenden och kulturer där smittspridning kan minskas och produktion fortgå – där är vi glada över att ha kunnat stötta våra kunder med vår expertis under året.

Kunskapsutveckling och aktuell forskning

För att kunna hantera förändrade omständigheter och nya förutsättningar är även kunskap och kompetens viktiga verktyg. Under 2021 satsar MTO Säkerhet på att fortsätta sprida kunskaper om hur MTO-perspektivet kan tillämpas för att ge människan rätt förutsättningar samt skapa och bibehålla säkerhet och hållbarhet. I januari lanseras boken Den (o)mänskliga faktorn som är skriven av mig och Bengt Sandblad, Professor Emeritus vid Uppsala Universitet. På ett webbinarium den 29/1 kommer vi presentera boken och dess innehåll. Till vår hjälp har vi en panel bestående av experter på området. 

Under år 2020 har vi startat flera forskningsprojekt- och samarbeten. Ett av de projekt som fortsätter in i nästa är ett projekt om ledarskap inom sjöfarten vi driver tillsammans med Chalmers. Titta på vår trailer här så får du veta mer. Genom vår kollega Malin Molnar har vi också forskningssamarbete med Karolinska Institutet som även det fortsätter in i nästa år.

Nu är det viktigare än någonsin att vi tar hand om oss själva och varandra!

Tack till alla er vi har haft möjlighet att samarbeta med under året, vi ser fram emot fortsatta samarbeten och har hopp om att få träffas under 2021. 

Vi önskar dig en God Jul och ett Gott Nytt År!

5 tips på vila och återhämtning 

Det gångna året har inneburit stora omställningar för alla. De här förändringarna har många gånger varit en stor stressfaktor. Det är därför extra viktigt att vi gör det lilla extra för att ta hand om oss själva och de omkring oss. Här kommer fem tips på hur återhämtning kan ge dig det goda avslut som du förtjänar på det här året och göra att nästa år börjar på bästa möjliga sätt:

  • Planera in tid för återhämtning redan nu. Har du i vanliga fall ett aktivt jobb kan det vara en god idé att göra aktiviteter som inte är lika krävande. Vid mer stillasittande arbeten är det istället bra att bryta av med aktiviteter där du rör på dig.
  • Sömn och vila är nycklar när det kommer till återhämtning, se till att hjärnan får vila ordentligt och öva på att göra ingenting.
  • Stäng av dator och mobil. Efter ett digitalt intensivt år kan det vara en god idé att zooma ut och byta den digitala världen mot en god bok eller musik.
  • Reflektera över året som gått, vad har du gjort bra som du tar med dig, ge dig själv utrymme att vara stolt över dig själv och fundera över vart du vill med 2021.
  • Unna dig själv sådant som du tycker om. Ät gott, umgås med nära och kära i liten skara, sporta, dansa och sjung eller vistas i naturen.