Lena Kecklunds årssummering

2022-12-20

 

Ännu ett år går mot sitt slut. När vi för ett år sedan blickade mot 2022 såg vi fram emot en normalisering efter pandemin men möttes istället av nya utmaningar med krig i närområdet och kris i energiförsörjningen. 

Vi har fortsatt att utmanats i vår förmåga att anpassa oss och vår beredskap för att justera våra planer. Som människor har vi en enastående förmåga att kunna anpassa oss, parera, improvisera och hantera nya och oväntade situationer – det är vad vi är bäst på! OCH ju bättre förutsättningar vi har i form av teknik och organisation desto bättre kan vi bli på att parera och hantera. Att arbeta med ett bra MTO-samspel blir därför ett viktigt och användbart verktyg på många områden och framförallt i säkerhetskritiska branscher. 

Som människor har vi en enastående förmåga att kunna anpassa oss, parera, improvisera och hantera nya och oväntade situationer – det är vad vi är bäst på!

Den svenska kärnkraftsbranschen står inför en stor utmaning när man nu ska gå från en period av avveckling till en expansionsfas. Det här ställer stora krav på kompetensförsörjning och säkerhetsledarskap. Under året genomförde vi på MTO Säkerhet ett forskningsprojekt för Strålsäkerhetsmyndigheten där framgångsfaktorer för ledarskap i förändring identifierades. Egenskaper som kommer bli viktiga för att branschen ska kunna möta kommande utmaningar. Här finns det mycket att lära också för andra branscher. Man får heller inte glömma allt arbete som redan gjorts, ett arbete som vi har haft en stor roll i som pionjärer inom utvecklingen av MTO i Sverige inom just kärnkraftområdet. 

Satsningar på försvar och krisberedskap blir allt viktigare och där är ett bra MTO-samspel av yttersta vikt för att skapa säkra och effektiva system. MTO Säkerhet har även här gjort insatser för att utveckla säkerhetsarbete och säkerhetskultur. Vi hoppas kunna bidra i ännu större utsträckning i framtiden genom våra nya ramavtal med FMV och Försvarsmakten. 

Under året har vi även bistått med expertstöd inom MTO och arbetsmiljö till de stora industrisatsningarna i norra Sverige. Nya etableringar i den här omfattningen ställer stora krav på alla involverade och ett väl fungerande samspel krävs för att lyckas. Vi kommer fortsätta stötta industrin att utvecklas utifrån de förändringar som vi ser nu och framöver.  

Med en växande efterfrågan på MTO så växer även vi som företag. Under året har vi öppnat kontor i Jönköping, Skellefteå och Göteborg och är glada och stolta över att ha medarbetare på flera platser i Sverige. Det ger oss även möjlighet att i större utsträckning kunna bistå våra kunder med vår expertis i utvecklingen av säkrare och effektivare verksamheter runt om i landet. 

Under året har vi utbildat mer än 400 personer från både privata företag och myndigheter i Sverige såväl som internationellt.

Under året har vi utbildat mer än 400 personer från både privata företag och myndigheter i Sverige såväl som internationellt. Under år 2023 kommer vi att fortsatt satsa på klassrums- och digitala utbildningar inom MTO, händelseutredning, säkerhetskultur, säkerhetsledarskap och riskanalys. Nya kurser kommer i Riskhantering järnväg (RAMS&MTO&CSM) samt i arbetsmetodik för att automatisera med MTO-perspektiv. Det växande intresset för MTO i allmänhet ser vi som ett gott mognadstecken.

Vårens utbildningar ⇾

Saker jag ser extra fram emot nästa år: 

  • Boken ”Den (o)mänskliga faktorn” som jag och min medförfattare Bengt Sandblad gav ut förra året kommer i en engelsk version   
  • MTO Säkerhetlanserar en ny hemsida 
  • Vårt digitala utredningsverktyg kommer i en uppdaterad version som blir ännu bättre för användarna  
  • MTO-Dagarna återkommer i februari

Avslutningsvis vill jag betona att MTO-perspektivet är användbart i alla branscher för att skapa säkerhet, effektivitet och hållbarhet. Det finns mycket att vinna i att lära. Jag har förmånen att arbeta med fantastiska medarbetare som hela tiden överför kunskap och erfarenhet mellan olika branscher och uppmuntrar till både organisatoriskt så väl som branschgemensamt lärande. Om din organisation har en utmaning eller ett problem – hör med oss. Vi kanske redan har löst detta för en annan bransch eller verksamhet och kan dela med oss av såväl utmaningar som framgångsfaktorer som verktyg för den förbättring och utveckling som just ni behöver. 

 

Tack till alla vi har haft möjlighet att samarbeta med under året, vi ser fram emot fortsatta samarbeten under 2023. 

Och ett stort tack till mina fantastiska medarbetare på MTO Säkerhet!