Fokus på säkerhetsstyrning

2023-03-01

Implementering av EU regelverk för marktjänstföretag inom den europeiska luftfarten

Den europeiska flygindustrin är reglerad och översynad på statlig nivå genom ett gemensamt regelverk för flygbolag, flygplatser, flygtrafikledning, tekniska verkstäder och flygplanstillverkare. I detta pussel av aktörer inom luftfarten finns dock en agent som fortfarande inte är reglerad på den högsta nivån och det är marktjänstföretagen.

Idag lyder marktjänstföretag inom flygindustrin i Europa under förordning (EU 2018/1139), vilket bland annat betyder att ett säkerhetsledningssystem (enligt praxis inom luftfarten i enlighet med (ICAO Doc 9859) ska implementeras i ett marktjänstföretag. Säkerhetsledningssystemet ska innehålla tydliga ansvarslinjer och roller, beskriva hos vem det yttersta ansvaret för flygsäkerheten ligger. Även policys och principer för att upprätthålla god säkerhetskultur och rättvis kultur ska anges. Förordningen tillkom för att harmonisera övergripande regler inom den europeiska luftfarten. Nu inkluderas även marktjänstföretag för första gången i ett syfte att förbereda denna del av industrin på det kommande regelverket.

Marktjänstföretag erbjuder och försäljer tjänster till flygbolag som är direkt och indirekt säkerhetskritiska för luftfarten, exempelvis avisning av flygplan, lastkontroll angående vikt och balans på varje flygning, samt hantering av passagerare innan boarding såväl som incheckning av bagage med potentiellt farligt innehåll. Alla uppgifter kan anses vara mer eller mindre säkerhetskritiska vilket ger ett behov av standardisering för att undvika att potentiell flygsäkerhetsrisk transfererar till flygoperatören genom marktjänstföretaget. Då man nu antar ett strukturerat tillvägagångssätt vid riskhantering, övervakning och säkerhetsstyrning minskar riskerna för olyckor och incidenter inom flygtransportsektorn överlag.

Etablering av regelverk för den europeiska luftfarten är inkorporerade i EPAS-European Plan for Aviation Safety  European Plan for Aviation Safety | EASA (europa.eu). Det kommande regelverkets syfte är att förhöja flygsäkerheten genom att även ställa marktjänstföretag ansvariga för sin del av verksamheten inom flygsäkerhetsarbetet. Det innebär att förändringar är att vänta inom de regelverk som idag styr flygoperatörer/flygbolag (EU) 965/2012 och flygplatser (EU) 139/2014. En harmonisering och övergripande översyn på statlig nivå blir norm även för marktjänstföretag, vilket ger mindre utrymme för andra aktörers möjligheter att påverka säkerhetsarbetet inom dessa organisationer.  Vidare samspelar också andra aktörer inom luftfarten med marktjänstföretag exempelvis flygtrafikledning där alla har en indirekt eller direkt påverkan på flygsäkerheten.

Bland annat kommer detta uppnås vid införande av regelverk för marktjänstföretag:

  • Att säkerställa implementation av ledningssystem som inkluderar ett säkerhetsledningssystem inom marktjänstföretag.
  • Att säkerställa att utbildning och kvalifikationskrav för marktjänstföretagens personal standardiseras i enlighet med ett säkerhetsperspektiv
  • Att säkerställa att marktjänstföretag etablerar operativa procedurer för GSE (Ground Service Equipment) samt underhållsprogram för respektive i GSE-flottan
  • Att säkerställa att marktjänstföretag likriktas i de grundläggande operativa uppgifterna i enlighet med ICAO Doc 10121 - Manual on Ground Handling
  • Att likställa kraven på marktjänstföretag såsom för flygoperatör/flygbolag och flygplats. Översyn av marktjänstbolag skall utföras av Transportstyrelsen.
  • Att säkerställa effektiva säkerhetskommunikationskanaler mellan flygoperatör/flygbolag – flygplats – marktjänstföretag.

Vi på MTO Säkerhet besitter kompetens i att identifiera och implementera säkerhetsledningssystem inom olika organisationer, där vi stöttar i regelefterlevnad utifrån de krav som ställs, likväl som vi hjälper er identifiera organisationens förutsättningar för genomförande och implementation. Vi kan erbjuda expertis och tolkning av det kommande regelverket för att säkerställa en smidig övergång till den reglerade vardagen för marktjänstföretag.

Är du del av en organisation som kommer att beröras av detta regelverk? Flygplats, flygoperatör, marktjänstföretag? Vi kan hjälpa din organisation få en inblick i de delar av det kommande regelverket som utgör förändringar för er verksamhet.

Kontakta mig!

Jenny Hellström

+46 (0)73 035 74 67

jenny.hellstrom@mto.se

Mer information

Webinarium EASA (här finns också länkar till det material EASA tagit fram bl a draft som är utkastet för regelverket):  Webinar on the EU Ground Handling Regulation - Online | EASA (europa.eu)

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/1139:  EUR-Lex - 32018R1139 - EN - EUR-Lex (europa.eu)