Sommarbrevet 2023

2023-08-15

Nu stundar dagar av sommarledighet för oss på MTO Säkerhet och vi hoppas du också unnar dig vila och återhämtning. Att ägna en stund till eftertanke så här inför semestertider och reflektera över allt som hänt och saker du åstadkommit under våren är bra. Det kan hjälpa dig landa, starta om och samla kraft inför hösten.

På MTO Säkerhet har det hänt en hel del. Vår utbildningsverksamhet har vuxit kraftigt, det har vart en intensiv vår med rekordmånga utbildningar. Hittills har vi genomfört 51 kurser och träffat 584 kursdeltagare från 10 olika branscher som till exempel kärnkraft, bygg- och gruvindustrin, tillverkning- och processindustrin samt järnväg. Intresset för MTO-perspektivet fortsätter att växa och fler inser värdet av att arbeta med MTO som utgångspunkt i sitt säkerhetsarbete. Samtidigt, för att få nytta av MTO-arbete måste man först känna till perspektivet men också vilka kunskapsområden som ska tillämpas och vilka verktyg och metoder som finns och vår grundutbildning i MTO är den som just nu är mest efterfrågad.

Utbildning är ett sätt att lära för att utveckla och förbättra, andra sätt är att utreda händelser och ta lärdom från dem och därutöver är forskning en tredje.

Forskning om krisberedskap 

Ett annat spännande projekt som också handlar om lärande men på en betydligt större skala är ett pågående EU-projekt. Det handlar om CORE-projektet (sCience and human factOrs for Resilient sociEty), ett tvärvetenskapligt EU-forskningsprojekt med ett stort antal samarbetspartners och ämnesexperter inom ett flertal olika forskningsfält. Det är ett av de största pågående EU-projekten som handlar om krisberedskap och resilienta samhällen. För att hjälpa människor, organisationer och beslutsfattare i Europa vill CORE-projektet bland annat stärka samhällets förmåga till förberedelse, och återhämtningsförmåga vid olika typer av katastrofer såsom skogsbränder, jordbävningar, pandemier, industriolyckor och terrordåd. Vi på MTO Säkerhet leder och samordnar ett internationellt samarbete som syftar till att utvärdera säkerhetskultur på samhällsnivå i flera europeiska länder. Vi har även använt vårt eget incidentutredningsverktyg LeaP (Learn and Prevent) för att se gemensamma nämnare i räddningsarbetet vid olika typer av allvarliga olyckor och händelser.

Ledarskapets roll för säkerhetskultur

CORE-projektet ger vägledning för framtidens krisberedskap och viktig kunskap till politiker och andra ansvariga samhällsaktörer. Forskning som skapar evidens och kunskap för att stötta beslutsfattare är en viktig byggsten i vårt samhälle, det gäller både våra folkvalda politiker men även ledare och chefer i säkerhetskritiska branscher. En av de viktigaste pusselbitarna i säkerhetsarbetet är att skapa en god säkerhetskultur och för att forma en sådan måste ledare upprätta stabila strukturer och vara bra förebilder. Som ett led i att stötta chefer och ledare utvecklar vi nu en utbildning som ska ge kunskap, förståelse och verktyg för att forma en god säkerhetskultur. Tills dess att utbildningen är färdigställd tipsar jag om webbinariet vi genomförde i samband med MTO-Dagarna tidigare i våras som tar upp detta viktiga ämne.

Se webbinariet ⇾

Nytt mjukvarustöd för utredare

Förutom att satsa på vår utbildningsverksamhet har vi tagit fram ett nytt verktyg för utredare, LeaP (Learn and Prevent). Det är en uppdatering av vårt tidigare mjukvaruverktyg TEAMS (Tool for event analysis by MTO Safety). Lansering kommer ske till hösten.

MTO Säkerhet växer i hela landet

Jag vill rikta ett stort tack till alla mina kollegor på MTO Säkerhet som gjort ett fantastiskt arbete under våren. Alla våra lokala kontor har vuxit och vi har fått nya kunniga kollegor och MTO-experter. Störst tillväxt har vi fått till Skellefteåkontoret som har blivit vårt centrum för arbetsmiljöfrågor. Där arbetar vi med MTO för att förebygga olyckor, skador och ohälsa i de stora industriella satsningar som just nu genomförs i norra Sverige.

Till sist vill jag uppmana alla att vila och återhämta er under ledigheten och påminner om våra återhämtningstips som finns här. Ett ytterligare tips: Tänkt på att planera en mjuk uppstart av höstens arbete genom att inleda den första arbetsveckan på en onsdag eller torsdag - och inte med en rivstart på en måndag!

Somriga hälsningar,
Lena Kecklund & resten av MTO-gänget