MTO-Dagarna 2023 | Väntan är snart över!

2023-02-07

Nästa vecka är det äntligen dags för årets MTO-Dagar. Målet dessa dagar är att inspirera och motivera dig att lära dig mer om MTO och hur det faktiskt kan stötta dig och din verksamhet.

Årets tema är säkerhetskultur och säkerhetsledarskap

Under årets MTO-dagar kommer du i få lära dig mer om säkerhetskultur och säkerhetsledarskap. Två områden som går hand i hand där framförallt människan och organisationen har en viktig roll bland verktygen för att lyckas med säkerhetsarbetet.

MTO är ett tvärvetenskapligt ämne som kan appliceras på många sätt. Genom att se till helheten kan alla aspekter tas i beaktning för att skapa säkra och framgångsrika verksamheter.

Mer än bara ett säkerhetsledningssystem

För att lyckas med det gemensamma säkerhetsarbetet finns det vissa nyckelingredienser som måste finnas på plats. En av dessa är just säkerhetsledarskapet. Utan ledare som föregår med gott exempel och prioriterar säkerhet är det omöjligt att upprätta och upprätthålla en god säkerhetskultur. På pappret låter det enkelt men det är tyvärr på pappret det ibland tenderar att stanna. Många organisationer lägger tid på att ta fram ett säkerhetsledningssystem där säkerhetskultur prioriteras men om det inte efterlevs i praktiken försvinner det ju längre ner i organisationen man tittar. Brister i efterlevnaden kan ha många orsaker så som produktionsfokus, tidsbrist, bristande kommunikation, otillräcklig utbildning och så vidare. Orsaker som alla kan kan motverkas med ett lyckat säkerhetsledarskap.

MTO-Dagarna 2023

Veckan inleds med att du kommer få reflektera över din egna roll och verksamhet. Hur ser säkerhetskulturen ut på din arbetsplats? Var kan ni bli bättre? Finns det kompetenta säkerhetsledare? Hur kommunicerar ni kring säkerhet? Hur agerar ledningen? Om du själv har en ledarroll, har du rätt förutsättningar för att lyckas med ditt säkerhetsledarskap?

Under veckan kommer vi att dela med oss av vår erfarenhet och kompetens i våra digitala kanaler. Vi kommer att djupdyka i dessa ämnen och visa vilka verktyg som krävs för att lyckas med säkerhetsarbetet med hjälp av en god säkerhetskultur som är understött av ett kompetent och synligt säkerhetsledarskap.

För att du inte ska missa något kommer vi varje dag via vårt nyhetsbrev informera om vart du kan ta del av all content som främst kommer finnas här på hemsidan och på LinkedIn

Vi avslutar med ett lunchwebbinarium på fredagen den 10/2 mellan kl. 12:00 – 13:00. Då kommer två av Sveriges främsta experter tillika våra kollegor på MTO Säkerhet, Lena Kecklund och Marcus Lavin att reda ut dessa begrepp och du får möjlighet att ställa eventuella frågor som uppkommit under veckan.

Anmäl dig till webbinariet här ⇾

MTO-Dagarnas upplägg

Läs mer om upplägget

Måndag 6/2 – Veckan inleds med en kort introduktion till ämnena samt reflektionsövningar. Vårt fokus dessa dagar är att du ska få större förståelse för säkerhetskultur och säkerhetsledarskap och därför börjar vi med dig. Oavsett hur mycket eller lite förkunskaper du besitter så är det alltid bra att reflektera över sin egna situation för att få ett bra perspektiv att bygga vidare på.

Tisdag 7/2 – Tema: Säkerhetskultur! Här kommer vi grotta ner oss i säkerhetskultur och utifrån reflektionsövningarna diskutera vad en god säkerhetskultur är, hur den kan förbättras, vilka som är inblandade och dela med oss av konkreta tips för utveckling och har även bjudit in en av våra samarbetspartners att dela sina bästa tips.

Onsdag 8/2 – Tema: Säkerhetsledarskap! Denna dag vigs åt säkerhetsledarskap. Likt för gående dag kommer vi ta avstamp i reflektionsövningarna och diskutera vad ett bra säkerhetsledarskap är. Målet är att du ska få verktyg att utveckla ditt egna ledarskap och få bättre förståelse om vilka egenskaper som är viktiga för att lyckas. Vi har även bjudit in en av våra kunder som kommer att dela med sig av sin syn av säkerhetsledarskap.

Torsdag 9/2 tar vi en paus och marinerar allt vi lärt oss hittills för att ladda upp inför morgondagens lunchwebbinarium.

Fredag 10/2 kl. 12:00-13:00: Lunchwebbinarium Säkerhetsledarskap och säkerhetskultur Veckan avslutas med ett lunchwebbinarium. Då kommer två av Sveriges främsta experter tillika våra kollegor på MTO Säkerhet, Lena Kecklund och Marcus Lavin att reda ut begreppen säkerhetskultur och säkerhetsledarskap utifrån sin erfarenhet och kompetens inom området.Du får även chansen att ställa eventuella frågor som uppkommit under veckan.

Stäng

Värm upp med MTO-Dagarna 2022

Förra året fokuserade vi på MTO som ämne och berättade om de grundläggande principerna, fördjupade oss i delkomponenterna och beskrev systemperspektivet.

Missade du förra årets MTO-Dagar?

Kom i kapp här⇾