I blickfånget: Jonathan

2023-04-03

Med kunskaper både om hur människan fungerar kognitivt och psykologiskt har Jonathan en bred grund att stå på. Ett specialintresse för riskanalysarbete och med erfarenhet från bland annat krisberedskap, försvar och räddningstjänst är han en stor tillgång för oss på MTO Säkerhet. Här berättar Jonathan mer om det och hur han till slut hittade till oss.

Beskriv kort din bakgrund och din kompetensprofil

Jag har en master i kognitionsvetenskap, från Linköpings universitet, med inriktning mot beteende i komplexa system. Utöver min utbildning om människans kognitiva funktioner har jag även ett stort intresse för människans psykologiska förmågor och har de senaste åren läst ihop till en kandidatexamen i psykologi på min fritid där examensarbetet berörde psykologisk trygghet.

Min bakgrund som kognitionsvetare har gett mig verktygen för att kunna se helheten i det jag arbetar med och särskilt intresserad är jag av riskanalysarbete vilket gjort mig lämpad för att identifiera risker som uppstår vid olika interaktionsytor mellan människor, teknik och organisation. Denna typ av risker är något som, enligt min erfarenhet, ofta glöms bort eller missas särskilt om det saknas ett systematiskt säkerhetsarbete med ett MTO-perspektiv. Detta gäller både vid utformningen av nya tekniska system, införande ny personal samt arbetsrutiner och vid förändringar i organisationsstrukturer. Jag har även erfarenhet av att applicera MTO-perspektivet inom systemsäkerhet, krisberedskap och olycks-händelseutredning.

Min bakgrund som kognitionsvetare har gett mig verktygen för att kunna se helheten i det jag arbetar med och särskilt intresserad är jag av riskanalysarbete vilket gjort mig lämpad för att identifiera risker som uppstår vid olika interaktionsytor mellan människor, teknik och organisation.

Vad fick dig att söka till MTO Säkerhet?

Jag kom i kontakt med MTO Säkerhet redan under studietiden då flera kognitionsvetare från Linköpings Universitet fått anställning här. För mig lockade företagets höga kunskapsnivå, expertis och bredd inom MTO-ämnet. Jag visste att det skulle leda till spännande uppdrag och en stor möjlighet att få utveckla mina kunskaper inom MTO-området. Hittills har mina förväntningar stämt väldigt bra och jag ser inga tecken på att det skulle förändras.

Vad har du gjort innan du började hos oss?

Efter min studietid i Linköping började jag att arbeta inom försvarsindustrin med system- och flygsäkerhet. Under den här tiden lärde jag mig att analysera tekniskt komplexa system och hur jag skulle använda mitt helhetsperspektiv från kognitionsvetenskapen för att skapa nytta i de projekt jag deltog i. Efter det började jag arbeta med risk- och sårbarhetsanalyser inom krisberedskapsområdet. Där arbetade jag både på lokal och regional nivå och har även deltagit i nationella projekt, exempelvis en  arbetsgrupp ledd av Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) som tog fram nya nationella föreskrifter för olycks- och händelseutredning inom kommunal räddningstjänst, vilket var oerhört intressant.

Krisberedskapsområdet är intressant eftersom det är ett komplext område där många olika människor och organisationer ska samverka med både teknik och varandra för att uppnå sina mål, vilket till exempel kan vara att minimera konsekvenserna av en stor skogsbrand, en översvämning, en storm eller torka.

Vilken typ av uppdrag hoppas du få jobba med framöver?

En av mina styrkor ligger i riskanalysarbete inom komplexa system så jag hoppas kunna bidra med min kompetens inom den typen av uppdrag. Riskanalysarbete är ett proaktivt arbete där fokusen ligger på att motverka att olyckor eller tillbud inträffar men när en olycka inträffar trots det så är det viktigt att arbeta systematiskt med olycks- och händelseutredningar. Detta för att skapa organisatoriska lärdomar som minskar risken för att samma typ av händelse inträffar igen. För mig är det intressant att kunna arbeta både proaktivt via riskanalyser och för att skapa lärdomar från tidigare händelser, via händelseutredningar. Jag ser fram emot fler uppdrag och att kunna kompetensöverföra min aktuella erfarenhet till andra säkerhetskritiska branscher  så som flyg, kärnkraft, järnväg och process- eller tillverkningsindustri.


Kontakt

Jonathan Mikaelsfjord

+46 (0)76 125 54 15