Stärk er säkerhetskultur med OBM & BBS

2024-12-05

Vi har rekryterat Julie och Edit - två organisationskonsulter med kompetens inom Organizational Behavior Management (OBM) och Behavior Based Safety (BBS). Därmed utökar vi vårt tjänsteutbud. Läs intervjun med Julie och Edit och lär dig hur OBM, BBS och förändringsledning kan stärka din organisations säkerhetskultur och skapa en säkrare verksamhet.

 

Vad är er bakgrund och vad ska ni göra på MTO Säkerhet?

– Vi är båda legitimerade psykologer och har en bakgrund som organisationskonsulter där vi de senaste fem åren arbetat tillsammans i uppdrag inom framför allt industri och bygg- och anläggningsbranschen. Det har mestadels varit uppdrag som syftat till att hjälpa organisationer att stärka säkerhetskulturen genom att hjälpa dem att implementera beteendebaserat säkerhet (BBS) som arbetsmetod. En stor del av arbetet handlar också om att utbilda och träna chefer och ledare i beteendebaserat ledarskap.

Hur hänger MTO-perspektivet och BBS ihop?

– Vi tycker att MTO-perspektivet och BBS som metod hänger ihop väldigt väl och det var bland annat därför som vi sökte oss till MTO Säkerhet – för att kunna vara en del av ett bolag som erbjuder flera typer av tjänster och kompetenser kopplat till safety! MTO är ju ett perspektiv, eller ett synsätt som man bör ha när man tar sig an säkerhetsarbete i olika former. BBS är en arbetsmetod vi använder oss av när vi ska hjälpa en organisation att skapa en förändring i riktning mot en starkare säkerhetskultur. När vi använder BBS som metod har vi alltid ett MTO-perspektiv!

Modellen som vi arbetar efter i BBS har två analysfaser (Studera och Analysera) och i dessa faser lägger vi väldigt mycket tid på att analysera varför det ser ut som det gör idag och vilka förutsättningar som krävs för att man ska agera annorlunda – och här kan det ju handla om förutsättningar kopplat till både människa, teknik och organisation. På samma sätt som man kan utgå från ett MTO-perspektiv i en händelseutredning kan man ha ett MTO-perspektiv i förändringsarbetet enligt BBS.

 

Men handlar inte BBS bara om beteenden, dvs M i MTO?

– Absolut inte, men det finns nog en missuppfattning kring det. Vi använder oss av beteendeanalysen som verktyg för att förstå varför det ser ut som det gör i en organisation – därav namnet. 

Beteendeanalysen bygger på över 100 års forskning och utgör den teoretiska grunden för BBS.

– När vi ska förstå beteenden behöver vi alltid ha ett systemperspektiv och titta på hur allt runtomkring oss påverkar våra beteenden. I organisatoriska sammanhang kan det vara allt från vilka tekniska eller materiella förutsättningar vi har, hur organisatoriska strukturer ser ut till hur trötta vi är. Har vi exempelvis nyckeltal och högre chefer som framför allt uppmärksammar och följer upp hur snabbt vi jobbar eller hur mycket vi lyckas producera, är det ganska troligt att vi kommer att se många i organisationen som agerar i linje med just detta. Att bete sig på ett sätt som gynnar snabbhet och effektivitet är i en sådan organisation mer förstärkande än att jobba säkert. Beteendeanalysen kan då hjälpa oss att förstå detta och att identifiera hur vi kan få säkra beteenden att bli mer förstärkta. Menar Edit och Julie.

Vi breddar vårt tjänsteutbud

Edit och Julie kommer in med en ny typ av kompetens som vi inte tidigare har haft som gör att vi har möjlighet att bredda MTO Säkerhets tjänsteutbud kopplat till säkerhet.

MTO Säkerhet kommer nu att kunna hjälpa sina kunder med allt från att utveckla säkerhetsledningssystem och göra händelseutredningar till att finnas med och leda en förändringsresa med hjälp av BBS som metod.

Idag har vi många uppdrag där vi hjälper kunder att kartlägga och analysera vilka risker som finns och vilka åtgärder som kunden behöver göra för att skapa en säkrare verksamhet och en starkare säkerhetskultur – exempelvis ta fram rutiner eller processer för riskfyllda arbeten. I detta fall kan BBS som är en strukturerad metod användas för att få prestationerna i organisationen att matcha dessa processer.

Faktaruta om BBS

Beteendebaserad säkerhet (BBS) är en effektiv metod för att påverka motivation och beteenden i organisationer. Metoden  som bygger på över 100 års forskning inom beteendepsykologi har sedan  lång tid tillbaka hjälpt ledare och chefer i att effektivisera processer, skapa bättre resultat och öka säkerheten på arbetsplatser. BBS är en förgrening av det bredare begreppet Organizational Behaviour Management (OBM), men tillämpat på säkerhet. Metoden kan användas i alla typer av förändringsarbeten där man vill nå ett visst resultat – men när säkerhet är i fokus kallas metoden alltså BBS. Det huvudsakliga syftet med både OBM och BBS är att identifiera beteenden på olika nivåer i organisationen som är avgörande för det resultat man vill skapa och sedan se till att dessa beteenden främjas och förstärks. Att ha identifierat just beteenden som är avgörande för framgång gör att det också är lättare att följa och mäta, och därmed se om vi lyckas skapa det resultat vi är ute efter eller ej.

När vi arbetar med BBS använder vi en arbetsmodell i fyra steg som visar hur vi på ett strukturerat sätt kan analysera hur en organisation fungerar och skapa gynnsamma förutsättningar för en stark säkerhetskultur som vilar på så kallad positiv förstärkning. Modellen avser hjälpa till att bygga en organisation där vi beter oss säkert för att vi vill, och för att vi bryr oss om varandra snarare än för att vi har en regel eller en policy som säger att vi ska göra det.

Det finns kritik kring BBS som metod och att det lägger skulden på medarbetare och deras beteenden. Viktigt att understryka är att det dock inte är BBS som tillämpats i dessa fall. BBS kan självklart användas på fel sätt precis som andra metoder och modeller, och det finns ett antal rent bestraffande modeller som felaktigt kallas för BBS vilket är synd! BBS handlar om att nyttja inlärningspsykologin för att lära sig förstå vad som styr motivation och hur vi kan skapa de allra bästa förutsättningarna för säkra beteenden så de blir motiverande att utföra – det vill säga vara det logiska och enkla valet i varje given situation!

Stäng

Vill du veta mer?

Kontakta mig!

Edit Norderfeldt

edit.norderfeldt@mto.se

Eller

Kontakta mig!

Julie Meldahl

julie.meldahl@mto.se