Vad är HFE?

2024-05-14

HFE står för Human Factors Engineering och är en arbetsprocess, HFE-processen, med fokus på att utforma användbara system och produkter som är anpassade till människans fysiska och kognitiva förmågor. Det finns ingen officiell svensk översättning av begreppet därför används ofta HFE som begrepp även i Sverige.

Konkret handlar HFE om hur människor interagerar med teknik, arbetsmiljöer, fordon, medicinteknik och andra komplexa system. HFE-processen hjälper oss att skapa användbara system och produkter som är enkla att förstå och hantera för användarna. Att använda den här arbetsprocess kan bidra till en rad positiva effekter såsom ökad produktivitet, minskad belastning, minskad risk för olyckor och förbättrad användarupplevelse.

Att använda en HFE-process kan bidra till en rad positiva effekter såsom ökad produktivitet, minskad belastning, minskad risk för olyckor och förbättrad användarupplevelse.

 

Uppdrag där vi använt HFE 

Vi stöttade ett energibolag med framtagningen av nya kontrollrum, specifikt med framtagandet av ergonomikrav till kravställningen inför en upphandling.

Arbetet inleddes med två workshops tillsammans med användarna. Första workshopen gick ut på att tillsammans med operatörerna i kontrollrummen genomföra en uppgiftsanalys. Andra workshopen med användarna bestod av att utifrån uppgiftsanalysen ta fram olika layoutförslag för det nya kontrollrummet. De olika förslagens för- och nackdelar diskuterades i operatörsgrupper där vi bidrog med vår kompetens inom ergonomi.

Utifrån den information som samlats in under workshopen skrevs ett ergonomikrav till upphandlingen för de nya kontrollrummen.

Mer om HFE & Användbarhet ⇾

Exempel på tillämpning av HFE

  • Design av användargränssnitt för maskiner, kontrollrum och arbetsstationer
  • Utveckling av medicintekniska produkter
  • Utformning av automatiserade bilar, båtar och flygplan

Ergonomi – en del av HFE 

Ergonomi ingår som en viktig del av Human Factors Engineering och används för att skapa användbara och säkra system och produkter. Det kan handla om att designa arbetsstationer för att minimera fysisk belastning, skapa användargränssnitt som är enkla att förstå och navigera i.

Det är viktigt att använda samspelet mellan människa, teknik och organisation (MTO-perspektivet) i utformningen av system och komplexa miljöer som vi arbetar och befinner oss i.

 

Konsekvenser av att inte använda HFE

Det finns alltför många exempel på dåligt utformade miljöer och system för att HFE inte har använts, såsom bristfälligt utformat gränssnitt och automatisering i en flygplanscockpit, på en operatörsplats eller på en fartygsbrygga. 

I flera fall leder detta till olyckor men också till bristande kvalitet och effektivitet som inte är tekniska fel utan brister i samspelet mellan människa, teknik och organisation (MTO). Därför är det så viktigt att använda MTO-perspektivet i utformningen av system och komplexa miljöer.

Mer om MTO ⇾